måndag 1 juli 2013

Silosprängning i trädgården

BAM! 

Nu hände det. 

Almedalen startade. 

Jag har suttit i Länsstyrelsens trädgård nästan hela dagen och lyssnat på många av Sveriges tyngsta miljökändisar sen kl 9 imorse. Ska jag börja name-droppa på en gång? Ja, va fan... Vad sägs om:

   Johan Rockström - Stockholm Resilience Centre, Sveriges miljömäktigaste
   Mattias Klum - National Geographic-fotograf
   Connie Hedegaard - EU-kommissionens ansvariga för klimatfrågor (igen!)
   Lena Ek - vår miljöminister
   Nina Ekelund - Hagainitiativet, 2050 AB, The Human Quest Initiative och lite till 
   Anders Wijkman - f.d. EU-parlamentariker och författarkollega till Rockström
   Svante Axelsson - Naturskyddsföreningen
   Sasja Beslik - ansvarig för ansvarsfulla fonder på Nordea
   Carolina Klüft - idrottsstjärna och projektledare hos Naturskyddsföreningen
   MED FLERA!

VD'n för ditten och datten, gamla kollegor från Miljödepartementet, några Fältbiologer i gräset, WWF dyker upp med en fråga i publiksjön (litet publikhav)! Föräldravrålet belägrade en halv rad och satt med kritiska blickar och vakna ryggar imorse, innan de behövde gå för att resa tält inför deras eget event. VD'n för Fortum Värme, Anders Egelrud, var otroligt positiv inför framtiden (och sa att de investerar inte miljarder i Stockholmsregionen fram till 2016 för att det ska "look good" utan för att det är en bra affär!). VD'n för Axfood, Anders Strålman, frustade fram ett skratt på myten "Det är dyrt att ställa om" - "Nej! Vi tjänar pengar på att ställa om!", bubblade han fram.

Ett lite otydligt meddelande under dagen, som Connie, Mattias Klum och Gunhild Stordalen alla sa innan lunch, är att det är otroligt viktigt att "tänka på tvärs" för att nå ett hållbarare samhälle. Vi måste ta oss an flera problem samtidigt eftersom så många hör ihop! Spräng silosarna! Ett exempel som Connie tog upp är att EU-kommissionen ser att vi i Europa nu har en ekonomisk kris, en jobb- och social kris, samt en klimatkris. Vi kan inte lösa dem i tur och ordning; först ekonomin, sen jobben och "sen en vacker dag när solen skiner och vi inte har nåt annat att göra tar vi oss an klimatkrisen". Det funkar inte. Kommissionen vill istället ta ett helhetsgrepp på problematiken genom att t.ex. skapa gröna jobb: då får folk arbete, tillväxten ökar och vi får bl.a. fler andelar förnybar energi vilket är bra för miljön. TA-DAA! (Som en panelmedlem sa: "Vi gör så mycket alltför krångligt som egentligen inte är krångligt!" Just solve the bloody problem!)

En annan konsensusfråga har också varit att det finns inte en gyllene nyckel som löser alla problem. Precis som en flod långsamt växer av en massa små bäckar som rinner till måste vi alla dra vårt strå till stacken och skapa hållbarhetslösningar överallt. En lösning per strå. Tillsammans blir det världens största, myllrande myrstack av hållbarhetslöningar. Där vill jag bo!

Dagens ton i Länsstyrelsens trädgård har varit positiv, stark, pigg. Det går att förändra, det är bra business att ställa om, vi rör oss åt rätt håll, det händer grejer! "There's no business on a dead planet!", haha! Klimat- och resurshoten är svindlande, men eftersom vi alla i trädgården känner till dem och riskerar att bli påminda om vår framtidsångest pratar vi inte mer om dem utan fokuserar på handlingar och visioner. För det är ju vi, upplysta miljöSverige som samlats i denna trädgård. Vi, ca 200 pers... Tanken slår mig att detta är en del av hela problemet: vi upplysta sitter och nickar medhållande och hojtar "JA!" till varandras idéer, medan medelsvensson, Alla Andra, är på Alla Andra event runt om i byn. Som jag blev halvt varnad inför Almedalsveckan: alla går på sina egna grejer. Alla hänger med sina egna. Jag kanske ska bryta normen och gå på event som verkar helt ointressanta för mig? Då kan jag möta folk som inte tänker på miljö större delen av sin vakna tid utan på annat. Och jag kan lära mig om vad de tänker på och se hur miljö och klimat passar in där. Spränga silosarna, var det ju...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar