torsdag 4 juli 2013

Ansvarsfulla investeringar

Dagens mest påtagliga intryck: att lyssna på en debatt om ansvarsfulla investeringar, skyldigheter banker borde ha för en god samhällsutveckling och framtidens ekonomi - i en domkyrka invigd år 1225. Min kollega Håkan muttrade "från förtryck till förtryck", eftersom vi pratade om att det på den tiden var prästerna som hade mycket pengar och lät Gud förtrycka folket, medan det över tid gått till att det idag är bankerna som leker Gud med folkets pengar. Spännande perspektiv! 

Detta vill jag knyta till att en talare igår sa att "den enda resurs på jorden som det finns oändligt av är kapital!" Vi kan ju bara skapa mer och mer och mer kapital, begrepp och aktietyper, eftersom vi själva hittat på hela systemet. TIll skillnad från vår planet som finns på riktigt och i begränsad upplaga.

Så känns inte det här med pengar plötsligt väldigt abstrakt? Fluffigt? Visserligen använde redan vikingarna nåt som liknade mynt, men allt elektroniskt med aktier och sånt finns ju bara i datorer. De pengarna finns inte på riktigt. De är påhitt. Fluff.Vad har de då för värde, egentligen?

Ett hett samtalsämne i Almedalen är just hur oansvarigt våra samhällspengar investeras. Pensioner och skattepengar handlar indirekt med vapen, stöttar diktaturer och landgrabbing, håller u-landsekonomier nertryckta, osv. Kaj Török från Futerra frågade oss i publiken på frukostseminariet hur många av oss som tycker om orättvisa och miljöförstöring, upp med en hand? Ingen hand upp... Sen frågade han hur många av oss som indirekt stöttar orättvisa och miljöförstöring t.ex. genom vår konsumtion. De som inte räckte upp handen hade inte uppfattat frågan. Så galet...

Miljöpartiets tal igår kväll handlade om något som alla partier är för fega för att tala öppet om enligt Fridolin: värderingar. Det är våra värderingar som driver allt vi gör, vad vi väljer att köpa eller göra eller planera och investera i. Alliansen har misslyckats med satsningar på ditten och datten (minns inte vad Fridolin använde för exempel), med poängen att det är deras värderingar - inte mängden pengar - som gör att de misslyckats eftersom de inte trott på det de satsat på. Jag tror att värderingar och ansvarsfulla investeringar hänger tätt ihop. Och de berör inte bara pengar utan precis allt, fluff som högst konkreta saker. Och inte minst tid. För min egen del har jag lagt ett tak på max 3 event per dag som jag ska besöka (så att det inte blir 30...). För att få tid för förflyttning mellan eventen, reflektion, och tid för samtal med nya människor. Det känns som om vi har så lätt att rama in oss i antalet event vi vill gå på, antalet visitkort vi lyckas byta till oss, antalet gånger vi blir retweetade. Vi är sifferfixerade och mäter vårt leverne efter det. Materiella bevis på saker man gjort, människor man mött och mål man nått är otroligt åtråvärt i dagens samhälle. Och pengar. I motsats till tid med vänner, att skratta varje dag och en så enkel sak som att sitta ner när man äter.

Att värdera tid tror jag är en ansvarsfull investering. En komplementär valuta som lanserats i Sigtuna baseras just på tid. Du skapar dina egna tidskuponger och kan handla varor och tjänster med dem. Att värdera sin tid kan också ta sig uttryck i att man stressar mindre. Och därmed mår bättre. Vilket gör ditt liv mer värde-fyllt. 

Enligt Birger Schlaug idag var målet under 1900-talet aldrig ekonomisk tillväxt. Ekonomisk tillväxt var ett verktyg för att nå målet som var ett bättre liv. Så om du har rent vatten, en vanlig toalett, kan betala din hyra, har mat på bordet varje dag och tid att tillbringa med din familj och vänner så behöver du inte kräva snabb avkastning på dina aktier, vilket bankerna hävdar att du som kund vill ha. Det är därför de investerar i okontrollerad naturresursutvinning i fattiga länder för det ger stor avkastning snabbt. Och politikerna blir glada när du spenderar din snabba avkastning på nyaste platt-TV'n för det ökar BNP ett litet snäpp. Och ger dig ett bättre liv? Eller är det vännerna som kommer över för att kolla på filmen som du egentligen känner dig berikad av?Och skulle inte de komma oavsett vilken TV du hade?

Fundera på vad du investerar i. Dina pengar, din tid, din hälsa, din kärlek, dina förmågor. Samstämmer dina investeringar med dina värderingar? Eller finns det nåt du vill ändra på?

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Även jag såg debatten om ansvarsfulla investeringar. Ett sätt för både dig och mig att ta vårt ansvar är att säga ifrån (precis som du gjorde i debatten) när vi känner att de finansiella aktörerna inte tar sitt ansvar. Sasja på Nordea upplever jag gör vad han kan (http://fondbloggen.nordea.se/sasja/krav-pa-information-om-miljopaverkan/), däremot finns en hel del att önska från övriga banker och inte minst PPM- och AP-fonderna.

    Jag arbetar sedan en tid med kampanjen Fossil Free Sweden, som är en instans av The Fossil Free Campaign (http://gofossilfree.org/), och ett sätt att säga ifrån kan vara att starta en kampanjgrupp för att förmå institutioner (kommuner, stiftelser, universitet etc) att sälja av sina finansiella tillgångar i fossilbolag.

    Skicka gärna ett mejl till fossilfreeswe[at]hotmail.se så kan jag berätta mer.

    /Bo

    SvaraRadera
  2. Jag läste lite på din blogg. Du skriver om mycket ansvarsfullt om många saker. Men....jag vill bara tipsa dig om vad pengar egentligen är och hur de kommer till världen:

    http://parasitstopp.wordpress.com/

    Man får liksom en annan syn på samhället om man vet förutsättningarna:)

    SvaraRadera